Sarvesaiad ehk croissant`id

Järgmiseks kokkamiseks tahtsin endale väljakutset, et saaksin midagi keerulisemat ka proovida. Ma pole kunagi varem ise pärmilehttainast teinud, kuid olen kuulnud, et töö vajab rohkem kannatlikust.

PÄRMILEHTTAINAS:
500g nisujahu
7g kuivpärmi
3sl suhkrut
1tl soola
3dl piima
250g võid
MÄÄRIMISEKS:
1 muna
1sl piima

VALMISTAMINE:
Küpsetamisele eelneval päeval sega jahu, pärm, suhkur ja sool. Lisa piima ja hakka tainast segama. Sega-sõtku nii kaua, kuniks tainas on ühtlane. Kata kauss peal kilega ja jäta tainas toatemperatuuril kaheks tunniks kerkima. Mässi tainapall kilesse ja pane ööseks kulmkappi.
Küpsetamise päeval võta külmkapist või ja aseta see kahe küpsetuspaberi vahele. Töötle või tainarulli abiga u 20x10cm suuruseks tükiks paksusega u 1cm. 
Võta külmkapist pärmitainas ja rulli see kergelt jahusel pinnal u 22x42cm suuruseks tükiks ja siis aseta või taina keskele. Tõsta või peale sellest vasakule jääv taina osa ja tõsta siis selle peale paremale jääv osa. Näpi lahtised tainaotsad kinni, et või ilusti taina sees püsiks. Nüüd asu piki tainast rullima. Peaksid saama u 22x60cm tüki. Rulli kannatlikult ja õrnalt pressides, et või ühtlaselt taina sees jaotuks ja taina vahelt välja ei pressiks.
Voldi tainas kokku, mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi. 
30 minuti möödudes rulli tainas taas 22x60cm tükiks ja voldi jälle kokku ja pane külmkappi. Korda seda protseduuri veel ühe korra. 
Kui kolm rullimist ja külmikus hoidmist on tehtud, siis rulli tainas u 25x90cm suuruseks tükiks ja lõika sealt kolmnurksed tükid. Need tükid rulli sarvesaiaks nii, et kokkurullimist alusta kolmnurga laiemast äärest. 
Võid lasta saiadel 1,5-2 tundi soojas kohas kerkida. Siis pintselda saiad lahti klopitud muna ja piimaga üle ning pista saiad 230 kraadi kuumusega ahju 10 minutiks, alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel 10 minutit.
Jällegi võtsin retsepti kodus olevast kokaraamatust "Küpsetaja käsiraamat". Jälgisin väga hoolega retsepti, et midagi nässu ei keeraks. Kuid ma arvan, et mul ei tulnud väga hästi taina tegemine välja. Ma polnud kannatlik ja tahtsin kähku taina rullitud saada. Seega hakkas mul ka võid natuke liiga palju igalt poolt välja tulema. Kel kannatust ja aega saaks kindlasti väga hästi tehtud lehttaina. 

Ma tegin kaks portsu sarvesaiu. Esimese portsu ma suutsin kihva keerata. Ma kogemata jätsin natuke liiga kauaks ahju, mistõttu said saiad liiga pruunid kui mitte peaaegu kõrbenud. Veel läks esimese laariga nässu see, et lõikasin liiga väikesed kolmnurgad. Ja sellepärast tuli minu esimene ports sarvesaiu liiga pruunid pisikesed plönnid.
See-eest lõikasin järgmise portsu saiu suuremad ja jälgisin neid küpsedes ahju ukse tagant kulli pilguga. 

Ma arvasin, et lehttaina tegemine on keeruline, kuid võin nüüd omast kogemusest öelda, et see on ainult füüsiliselt raske ja väga aeganõudev. :)

Helis

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tädi Tiina õunakook

Kohupiimakook küpsisepõhjaga

Kanapada köögiviljadega