Suflee õhtusöök

Võtsin pühapäeval ette valmistada suflee õhtusöök ja üllatada sellega oma pere. Suflee on toit, mis võib olla nii soolane kui ka magus ja seda saab teha kodus olevatest toorainetest.

JUUSTUSUFLEE
Retsept pärit toidutarest.
Retsept:
2sl võid
2sl jahu
3dl piima
4 munakollast
4 munavalget
150g juustu
peenestatud musta pipart, soola
Valmistamine:
Sulatada pannil või korralikult ära. Sulatatud või juurde lisa jahu ja sega see kiiresti ühtlaseks. Kui või ja jahu on ühtlaseks segatud lisa vähehaaval piima. Sega kiiresti ja jälgi, et tükke ei jääks. Lase kastmel keema minna, kuid vaata kogu aeg, et see põhja ei kõrbe. Jahuta kaste maha. Senikaua kuni kaste jahtub vahusta munavalged tugevaks vahuks. Kui kaste on jahtunud maitsesta see ja sega korralikult läbi. Lisa kastmesse munakollased ja riivitud juust. Määri vorm võiga, et suflee kinni ei jääks.  Kõige lõpuks lisa vahustatud munavalged suflee taina hulka. Sega ettevaatlikult, et munavalge oma kohevust ei kaotaks. Kalla sufleetainas vormi maksimaalselt 3/4 vormi mahust. Küpseta 175 kraadi juures 45-60 minutit. ÄRA AVA AHJUUST küpsetamise ajal, muidu kukub suflee kokku!

ŠOKOLAADISUFLEE
Mul oli retsept koogikontorist, kus oli retsept kuuele. Ma arvutasin retsepti ümber kaheksale inimesele.
Retsept:
4 muna
100 g suhkrut
133 g tumedat šokolaadi
66 g võid
1,5 spl jahu
Valmistamine:
Kuigi retseptis oli lihtsalt munad vahustada, vahustasin mina munavalge eraldi tugevaks vahuks, et saada kohevam magustoit. Sulata veevannil või ja šokolaad ja lisa siis vahustatud munavalge ja sega ka juurde munakollased. Lisa ka jahu ja sega kõik ettevaatlikult lusikaga alt üles tõstes kõik segamini. Jaga segu kaheksasse väikesesse sufleevormi ja küpseta 220 kraadi juures 10 minutit.

Sufleed võib serveerida väikestes vormides kui ka suures vormis. Kuid kindlasti peab olema see ümar, et soojenemine toimuks ühtlaselt.
Tingimata kutsu sööjad lauda sufleed ootama, sest suflee püsib vaid mõne minuti ja siis see kukub kokku. Minul oli vaja sufleedest pilti teha ja selle aja jooksul jõudsid sufleed kokku vajuda. Nagu pildilt näha ei ole kokkuvajunud üldse nii isuäratav. 
Mul oli eeldus, et sufleed on tehniliselt väga raske valmistada. Arvasin, et ma suudan selle totaalselt nässu keerata. Kuid lõppkokkuvõttes tuli täitsa maitsev. 
Soolast sufleed võib teha ka köögiviljadega, singi, linnuliha ja kalaga. 
Öeldakse, et hea koka tunneb ära suflee valmistamise oskuse järgi. Ma ei ütleks, et ma ebaõnnestusin, kui internetis sufleedest pilte vaadates saan aru, et minu valmistatud suflee on ikka päris algeline. Internetist leiab pilte, kus sufleed tunduvad olevat nii õhulised ja maitsvad. Neid vaadates hakkab suu vett jooksma. 

Helis




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tädi Tiina õunakook

Kohupiimakook küpsisepõhjaga

Kanapada köögiviljadega