Tiramisu vaarikate ja mustikatega

Üks magustoit, mida ma armastan on tiramisu. Olen selle magustoidu klassikalist varianti ka varem ise valmistanud, kuid tahtsin seekord proovida teha natuke teise maitsega. Kodus on mul Angeelika Kangi retseptiraamat "Tiramisu", kus on palju erinevaid variatsioone. Mina valisin sealt ilmselt kõige kindlama variandi, milleks siis sai tiramisu vaarikate ja mustikatega.

SAVOIARDI KÜPSISTE RETSEPT
3 muna 
6 spl suhkrut
1,8dl jahu
u 4-6spl tuhksuhkrut
KÜPSISTE VALMISTAMINE
Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Klopi teises kausis lahti munakollased ja lisa munavalgetele. Sega ettevaatlikult, et munavalge vahust ära ei läheks. Sõelu juurde jahu. Pane tainas pritsimiskotti ja tee pannile piklikud pulgakujulised küpsised. Sõelu peale tuhksuhkrut. Küpseta 175 kraadises ahjus 10 minutit ahju avamata ning seejärel pööra ahjuplaat ümber ja küpseta veel 5 minutit. 
Mina tegin küpsiseid erineva suurusega, et tiramisu kokkupanemine oleks kergem.

TIRAMISU RETSEPT
5dl piima
1,5dl suhkrut
2 munad
500g mascarpone't/toorjuust
2sl jahu
1tl vanillisuhkrut
200 g Savoiardi küpsised
Mustikad, vaarikad
3dl musta kanget kohvi
TIRAMISU VALMISTAMINE
Kuumuta potis piim suhkruga keemiseni. Sega eraldi kausis ära munad ja jahu. Lisa väikeste koguste haaval munasegu potti, samal ajal piima koguaeg segades. Kuumuta segu paksenemiseni ja pane jahtuma. Kui on jahtunud lisa toorjuust ja vanillisuhkur. Soovitav on toorjuust lisada toasoojana, siis on kergem segada. Segamisel tuleb varuda kannatust, et saada lõpuks kreemjas segu ilma tükkideta. Tee valmis kohv. Mina tegin lahustuvast kohvist.
Hakkab tiramisu ehitamine. Võib teha eraldi väikestesse vormidesse või ka ühte suurde. Mina tegin nelja veinipokaali. Kõige põhja panna kreem, selle peale küpsised, mida kasta korra kohvi sisse. Siis jälle kreem ja seejärel marjad. Korda 2-3 korda kuni ääreni. Kõige peale panna kindlasti kreem. Jäta 2 tundi kuni üleöö külmkappi seisma. Serveerides võib peale raputada kakaod. 

Kõige parem on hoida tiramisut külmkapis umbes 6 tundi. Siis on küpsised kõige parema tekstuuriga. Kui on liiga vähe ei saa küpsised piisavalt pehmeks, kuid liiga kaua seista lastes lähevad küpsised vastikult pehmeks ja lögaseks.
Mulle meeldib tiramisus kerge kohvi maitse, kuigi mulle muidu ei maitse kohv üldse. Klassikaliselt on see magustoit üsna rammus, kuigi hea. Marjad andsid sellele juurde värskust ja tegid selle natuke kergemaks eineks.

Helis

Kommentaarid

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Tädi Tiina õunakook

Kohupiimakook küpsisepõhjaga

Kanapada köögiviljadega